Underlag och mekaniska hovar

29.01.2014 19:36

I december förra året var jag på förbundets tävlingskonvent vilket var oerhört utvecklande och intressant, den viktigaste och mest intressanta föreläsningen var om underlag och gavs av  Lars Roepstorff som är forskare vid SLU.

Man har tagit fram en mekanisk hov för att kunna mäta och jämföra underlag över hela världen.

mekanisnk hov

Målet med den här studien har självklart varit att hitta det ”bästa” underlaget, men eftersom något sådant inte existerar försöker man komma så nära som möjligt.

I frågan fiberunderlag vs ”vanligt” underlag kan man konstatera att fiber ger ett bättre och stadigare grepp vid tävling, dock gör dessa egenskaper att det kanske inte är ett jätte bra val till en träningsbana. Friktionen blir för stor och hindrar hoven från sitt naturliga glid vilket kan leda till förslitningsskador.

Han tog också upp vikten av att ta väl hand om sitt underlag oavsett material då det visat sig att det  varit den viktigaste faktorn för att få ett bra underlag. sen ska man häller aldrig glömma att vad som är det bästa möjliga underlaget också är individanpassat och förändras mycket från häst till häst.

När det kommer till skaderisken är det av största vikt att variera underlagen och stärka hästen långsamt, han rekommenderade skritt på hårt underlag åtminstone en eller två gånger i veckan för att leder och senor ska hinnas stärkas i takt med musklerna.